



iHEAR Doctors for Equity Training Workshop

Date: Monday, 18 December 2023

Time: 9:30 AM - 4:30 PM

Location: Seminar room, Department of Medical Education, College building, ELMC&H

CONTACT INFORMATION

Muskan Pradhan Dr. Kushagra Varma Aiswarya S Asst. Professor, Department of Admin & Fellowship Project Assistant **Psychiatry** Coordinator iHEAR, Sangath Bhopal ERA's Lucknow Medical College and iHEAR, Sangath Bhopal Mobile/WhatsApp: 8700445851 Hospital Mobile/WhatsApp: Mobile/WhatsApp: 8408082333 9048811711 e: kushagravarma1@gmail.com e: aiswarya.s@sangath.in muskan.pradhan@sangath.in

OBJECTIVES

The objective of the training workshop is to train and sensitize medical educators on LGBTQIA+ affirmative healthcare. The trained medical college faculty will then pilot these learnings in their own colleges, benefiting their own students and patients. The training sessions will primarily focus on the following areas:

- Basics of SOGIESC (Sexual Orientation, Gender Identity, Expression, and Sex Characteristics):
 Understanding the spectrum of sexual orientation, gender identity, expression, and sex characteristics and their significance in healthcare.
- LGBTQIA+ Rights and Laws in India: Familiarizing with the history of legal framework and rights of LGBTQIA+ individuals in India.
- Teaching LGBTQIA+ Affirmative Competencies in the Existing CBME Curriculum: Exploring methods and strategies to integrate LGBTQIA+ affirmative competencies into the existing CBME curriculum.

Time 9:30 AM - 4:30 PM	Element
9:15 am	Registration begins
9:30 - 9:45 am (15 minutes)	Welcoming Note: Aiswarya S, Admin and Fellowship Coordinator, iHEAR Sangath Bhopal
9:45 – 10.15 am	Opening Remarks:





(30 minutes)	Prof. Jamal Masood, Principal & CMS ERA'S Lucknow Medical College &
	Hospital
	Prof. Savitri Thakur, Incharge, Department of Medical Education
10:15 - 10:50 am	Part 1: Ice-breaker Activity: Muskan Pradhan, Project Assistant, iHEAR
(35 minutes)	Sangath Bhopal
10:50 – 11:30 am (40 minutes)	Part 2: Understanding SOGIESC and the Healthcare needs of LGBTQIA+ communities:
(40 minutes)	Dr. Aqsa Shaikh, Associate Professor Community Medicine, HIMSR
	Sayed Raza Hussain Zaidi, SOGIESC Trainer, Aazaadi International
11:30 – 11.50 am	Tea Break
(20 minutes)	
11:50 – 12:30 pm	Part 2: Continued
(40 minutes)	
12:30 - 1:30 pm	Part 3: Case Studies in Break-out Groups
(60 minutes)	Muskan, Aiswarya, Dr. Aqsa Shaikh, Dr. Khan Amir Maroof
1:30 – 2:00 pm	Part 4: LGBTQIA+ Affirmative Competencies: Dr. Khan Amir Maroof, Professor and Medical Officer, Community Medicine, Coordinator of Medical
(30 minutes)	Education Unit, Convener of Curriculum Committee, UCMS and GTB Hospital
2.00 - 2.45 pm (45 minutes)	Lunch Break and Group Photo
2:45 – 3:30 pm	Part 5: Competencies and Curriculum Integration Strategies
(45 minutes)	Dr. Khan Amir Maroof
3:30 - 3:45 pm	Part 6: Q & A session
(15 minutes)	Muskan, Aiswarya
3:45 – 4.00 pm (15 minutes)	Part 8: Retrospective pre-post test and Feedback





	Aiswarya and Muskan Print-outs for the feedback and test
4: 00 – 4:10 pm	Vote of Thanks Aiswarya S, Admin and Fellowship Coordinator, iHEAR Sangath Bhopal
4:10 – 4:30 pm (20 minutes)	Tea Break - after the day